Предности на CNC машината за струг

CNC машината за струг е еден вид автоматска машинска алатка опремена со систем за контрола на програмата. Контролниот систем може да ја обработи програмата со контролен код или други симболични инструкции логично и да ја декодира, така што машинскиот алат може да преместува и обработува делови.

Во споредба со обичните машински алати, CNC машинските алати ги имаат следните карактеристики:

● Висока прецизност на обработка, со стабилен квалитет на обработка;

● Може да биде мулти-координатна врска, може да обработува сложени форми на делови;

● машински делови се менуваат, генерално само треба да се промени програмата за нумеричка контрола, може да заштеди време за подготовка за производство;

● Самата машинска алатка висока точност, ригидност, може да избере поволна количина на обработка, висока продуктивност (обично 3 ~ 5 пати од обичната машинска алатка);

● Автоматизација на машински алати е висока, може да го намали интензитетот на трудот;

● Повисоки барања за квалитетот на операторите, повисоки технички барања за персоналот за одржување.

Бидејќи обработката на CNC струг е работа со висока прецизност, а неговата концентрација во процесот на обработка и делови се стегаат помалку пати, така што употребата на CNC алатки поставува повисоки барања, при изборот на обработка на машински алат со CNC, треба да ги земе предвид следните аспекти на проблемот:

① Видот, спецификацијата и прецизноста на CNC алатот треба да бидат способни да ги задоволат барањата за обработка на струг CNC.

② висока точност.Со цел да се исполнат барањата за висока прецизност и автоматска промена на алатот во обработката на струг NC, алатот мора да има поголема прецизност.

Висока доверливост. За да се осигура дека CNC обработката нема да дојде до случајно оштетување на алатот и потенцијални дефекти и да влијае на непречена обработка, алатот и неговата комбинација од додатоци мора да имаат добра доверливост и силна приспособливост. Прецизна обработка на метали

④ Висока издржливост. Алатите за обработка на струг CNC, без разлика дали се во груба или фина обработка, треба да имаат поголема издржливост од обичните алатки за обработка на машински алат, со цел да се минимизира замената или поправката на алатот за острење и бројот на ножот, за да се подобри ефикасност на обработка на CNC машински алати и да се обезбеди квалитетот на обработката.

Добри перформанси за кршење и отстранување на чипови. Обработката на струг со ЦПУ, кршење на чипови и отстранување на чипови не е како обична обработка на машински алат навремено со вештачка обработка, лесно намотување на чипот на секачот и работното парче, може да ги оштети ножевите и да ја исече обработената површина на работното парче, дури и повреди и несреќи на опремата, влијае на квалитетот на обработката и безбедното работење на машинскиот алат, секачот има добар прекинувач на чипови и перформанси за отстранување на чипови.

Предности на CNC машината за струг


Време на објавување: јули-06-2021 година